11.19.2006

 

Pari noottia huomioistani Joutsenlampi-baletissa

Lauantai 18.11 iltasella oli Estonia-teatterin esitys, Pjotr Tshaikovskin Joutsenlampi-baletti tampereella, Tampere-talon isossa salissa, ja olin sitä katsomassa. Esitys sinänsä oli loistava, kaunista tansiia, ja musiikkikin oli päätähuimaavaa. Itsehän olen tunnustautunut korkeakulttuurin ystävä ja harrastaja, ja kun musiikista, nimenomaan klassisesta puhutaan, suosin romantiikkaa, säveltäjiä kuten Rahmaninov ja Tshaikovski. Brahms on myös lähellä sydäntäni.

Tällä kertaa baletista oli poistettu muutama osio, esim. joutsenneidon kuolema lopussa ja muitakin. Ei se silti tuottanut pettymystä. Ainut asia mikä minua ärsytti, olikin se josta aioin nyt kertoa. Eli suomalaisten yleinen takapajuisuus, ymmärtämättömyys ja sivistymättömyys. Olen nimittäin ollut monessa tapahtumassa jossa tämä toistuu, Joutsenlampi, Cats-musikaali, Erinäisiä konsertteja, Puheita yms. Nämä ihmisparat eivät tiedä kuinka käyttäytyä.

Ei, luulit väärin, en tarkoita että suomalaiset olisivat sikailevia häiritsijöitä, päinvastoin: Cats-musikaalin ensimmäinen puoliaika oli sekava ja katkonainen, samoin baletinkin. Syy: katsojat jotka tiedä että konserteissa voi olla taukoja. Joka kerta, kun musikaalissa loppui laulu, koko katsomo repesi taputtamaan, ja tansiijoiden/laulajien oli vaikea kuulla musiikkia. Joku kerta kun yksi teema loppui ja vaihdettiin toiseen, yleisö repesi taputuksiin ja kapellimestarilla oli kova työ pysyä mukana. Toisinaan taas tuli tauko ja jo ihmeteltiin onko taputuksia tulossa, mutta yleisö epäröi.

Cats-musikaalin esittäjät ottivat opikseen, toinen puoliaika olikin huomattavasti helpompi. Jokaisen laulun jälkeen tansiijat kumarsivat yleisölle ja ottivat kaiken irti näistä pikku otuksista jotka halusivat vain näyttää kiitollisilta. Sama tapahtui myös baletissa. Esitys venyi pidemmäksi kuin kuului, mutta meillä oli kivaa, saimmehan osoittaa kunnioitusta.

Audience participation, ottaa yleisö mukaan. Tässä se taärkein aspekti mikä ulkomaalaisen esiintyjän tulisi ottaa huomioon Suomeen tullessaan. Tämä takapajuinen porukka tykkää hakata käsiään yhteen. Ikävä kyllä minunlaisiani hedonisteja sellainen häiritseminen käy ajan myötä ärsyttämään. Oikein hermostuin ja laskin silmäni kämmeniin kun puoli salia taputti orkesterin päälle ja toinen puoli katseli toisiaan, että kuka taputtaa... Ja siinä vaiheessa kun esiintyjät todellakin ottivat yleisön mukaan, se oli jo surkuhupaisaa. Niinpä taputin itsekin. Jos niinkin kauan harjoitelleet ammattilaiset ansaitsevat tulla häirityksi, häirittäköön heitä kunnolla. Välillä ehdinkin toivoa että joku olisi noussut seisomaan kesken taputuksen. Niin ei käynyt. Paitsi baletin loppuessa, 2 ihmistä nousivat seisomaan.

Kädetkin siinä puutuivat. Jossain välissä vieressäni istunutkin lopetti taputtamisen, sanoi jotain vaimolleen, odotti vähän ja jatkoi taas taputtamista.

Uskon, että ihmiset tuntevat velvollisuutta osoittaa kunnioitusta näitä esiintyjiä kohtaan. Olen kuullut monta musiikkikappaletta, jotka hiljenevät lähes äänettömiksi, tai joissa on tarkoituksellisia taukoja, muissakin tyylilajeissa kuin klassisessa. Olen myös nähnyt ja kuullut musiikin menevän hukkaan kun jotkut epävarmat idiootit taputtavat mieluummin peittäen musiikin, kuin että nöyryyttäisivät itseään olemalla ignorantteja. Mitä tämä tarkoitaa suomeksi? Että mieluummin nolaa itsensä esittämällä kunnioitusta ja pilaamalla esityksen, kuin että näyttäisi siltä ettei pidä musiikista.

So here's a tip for you, foreign performers, artists, all of you. Should you ever come to Finland to perform, be prepared that in most occasions, someone will try to meddle with your performance. But note that this is because they value the effort you've taken, and they appreciate you. So don't be hasty in making conclusions, and try to live with us, it's not like there's anything you could do. but be prepared, that's all I have to say.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?